Погледът на студентите – ден 3

Гергана Лазарова, 1 курс, Журналистика:

Град София, Факултет по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски”, зала 13, Шести медиен панаир, ден 3-ти. Всичко върви по план. Лекции, презентации, срещи и все полезни неща.
Още по-различна атмосфера, още по-различни хора. Във въздуха витаеха амбицията, мотивацията и младежкият дух. И не случайно беше така. Третият ден беше посветен на успелите млади хора и на студентските медии.
Началото постави Димитър Кенаров – журналист на свободна практика. Основен жанр в творчеството му е фичърът. Според него „Да се пише фичър никак не е лесно, но има творчески елемент.” Харизматичен, добър оратор, провокативен и с чувство за хумор, Кенаров е следвал в САЩ, но все пак решава да се завърне в България. Защо ли? Може би само той знае отговора на този въпрос. Казва, че „Хората в България не обичат да дават пари почти за нищо.”, но в крайна сметка той избира, поне засега, родината. Работата си подкрепя с думите „Реших да прекъсна образованието си, защото истинската ми любов е журналистиката.” За него се заговори покрай ареста му в Беларус, пише за световноизвестни американски медии, но все пак носи българския дух в себе си.
След Димитър Кенаров беше ред на най-големият сайт за книги „Аз чета” и студентските медии. Представянето им бе доста по-различно от това на медиите предишните дни. Имаше представители на медии и от УНСС и НБУ. Но някак всички се обединихме около едно – младежкия и нестихваш дух. Толкова млади, усмихнати, интелигентни и решителни хора – нещо, което не се вижда всеки ден. Истинска наслада за душата.
Денят завърши със среща с Росен Цветков. Възпитаник на нашия факултет, а сега значима фигура от екипа на БНТ. Той сподели с всички ни за професията, за бъдещите си намерения и по-специално за филма „Глас под наем”. Случаят с този проект показва двойствеността на бългрската действителност – уж съдържателна конституция с всички нужни закони, а накрая никой не защитава правдата и едва ли не невинният излиза виновен.
И все пак днес беше по-особено. Доста по-оживено, по-младежки и някак различно – чудесно.

* Правописът и пунктуацията са запазени.

Реклами

Posted on 14/12/2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: