Погледът на студентите – ден 1

Гергана Лазарова, 1 курс, Журналистика:

Премина първият ден от Шестия медиен панаир – шести поред, но първи за мен. Големи очаквания, но какви преживявания – противоположни мнения.
Всичко вървеше по план, гостите изнесоха лекциите си, представиха ни презентациите си, споделиха мнения. Добре, но какво остава след това? Надеждата – хъс и още по-голяма амбиция за бъдеща реализация като журналист, а защо не и успехи. А всъщност остана нещо друго – някаква празнина, която сякаш се запълваше с противоречиви и по-скоро негативни изказвания. Някъде оттекваше „И все пак надеждата е във вас. Вие сте младото поколение, дано вие да промените нещата.” Реплики, които ни се насаждат от поне 10 години. И защо? Какъв е този старт?
„Има две вестникарски групировки в България.”, „Бум на жълтата преса.”, „Разцепление на издателите, а това отслабва медиите.”, „Остър дефицит на свобода на медиите.”, „Медиите вече не са четвъртата власт. Те са пета власт, те са инструменти.” – част от думите на Иван Михалев, отговорен редактор на Capital.bg. Не е трудно да се надникне зад изреченото и да се види разочарованието от сегашната ситуация, а може би и безнадежността й. „В момента всичко уж е свободно, а всъщност не е.”, „Медиите направиха това, което и политиците – флшифицираха изборите.” – Любен Дилов-син. Поредицата продължава. „Лошото е, че няма добри и лоши. Всички са лоши.” – Весислава Антонова, медия и реклама, в. „Капитал”. „Журналистиката е в криза и заради самите журналисти.” – Алексей Лазаров, отговорен редактор, в. „Капитал”. Да спрем до тук.
И къде остава мотивацията в младия човек – може би някъде из не толкова красивите думи. Е, все пак се прокрадна и идеята „Журналистиката е мисия.” (Любен Дилов-син), дано да е намерила и последователи.
И за да не звуча прекалено демотивиращо и негативно, ще добавя, че всяко нещо има спадове и възходи. Дали нашето поколение, следващото или което и да е, все ще постави ново начало. Но не само в развитието на българската журналистика, а и в обществен, и личен план.

Кристина Иванова, 1 курс, Журналистика:
Днес, 12 декември е първи ден на Шести Медиен панаир. Подготовката за панаира започна още от 9 часа. Всички доброволци бяха заети с работа, никой не остана да гледа отстрани.
В 11 часа Шестия Медиен панаир откри доц. Ефрем Ефремов, зам. декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, след което се включи и модераторът на дискусията Иван Михлев.
Главното, за което отговорния редактор на capital.bg говори бе, че ако вестници искат да бъдат независими – първо трябва да бъдат независими финансово. Освен това, Иван Михалев обърна внимание на качествената журналистика и жълтата преса на българския медиен пазар.
Любен Дилов-син с песимистична настройка отбеляза, че днес медиите са първата жертва на корупция и качествената журналистика се превърнала в бутиков продукт.
По време на първия ден на панаира студентите също задаваха въпроси и изразяваха своето мнение относно свободата на медиите. В края на дискусията, Иван Михалев каза: Първият проблем в журналистика е , че младите хора не се интересуват от медиите. А вторият е, че медиите са икономически зависими. Думите на доц. д-р Мария Нейкова, че трябва да бъде създаден център за решаване на остри проблеми и да се провеждат повече кръгли маси като един от начините да се решат тези проблеми.
Следващия час и половина Мартин Захариев обясни формулата Медии-Пари-Власт през своята гледна точка. И в края на лекция пожела успех на всичките начинаещите журналисти.
В най-интересната част според мен, представянето на сборника или „Дневника“ на Петия Медиен панаир, както го нарече проф. Нели Огнянова,. Тя разказа, какво можем да открием в този „Дневник“, а също даде и няколко полезни съвета за млади журналисти. След нея Алексей Лазаров от вестник „Капитал“ отговори на въпроси на присътстващи студенти. Но и това не беше края на деня.
Първият ден на Шестия Медиен панаир завърши с кратка презентация на сайта Capital.bg от отговорния редактор Иван Михалев. Той обясни какво означава „двойна стойност“ и по какъв начин тя действа. Освен това, той обясни как работи екипът на вестника и другите интересни неща.
Първият ден на Шести Медиен панаир мина много интересно, пленително, с много гости, с много полезни съвети. Присъстваха дори репортери от 3 канал. Така че, най-интересното още ви чака, не го пропускайте! Чакаме ви във Факултета по журналистика и масова комуникация.

* Правописът и пунктуацията са запазени.

Реклами

Posted on 12/12/2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: